Nyheter

Uppdatering från Nytt liv i Österlens gamla äppelodlingar

Publicerades den 14 augusti 2024

En uppdatering från leaderprojektet ”Nytt liv i Österlens gamla äppelodlingar”

Hej äppelvänner!🍎

Det var väääldigt länge sedan vi gjorde en lägesrapport om vårt kära äppelprojekt på Österlen, och främsta skälet till det är att vi äntligen köpt en gård!🏡 (Eller rättare sagt TVÅ – den ena är nu till salu, eftersom det räcker gott med en gård! Så nu finns 10 osedvanligt vackra hektar i ett jättefint läge på norra Österlen till salu, perfekt för t.ex. ängsfruktodling. Hör gärna av er för mer info, och sprid gärna!)

Men nu skulle vi ju rapportera om vårt äppelprojekt, som går in i sin sista fas. I november ska allt vara slutrapporterat och klart, så om ni har idéer eller input så är det dags att berätta det för oss nu 😊!

I förra veckan avslutade vi årets slåtter, vilket är den sista fysiska insatsen i våra tre försöksområden. I år har det växt så det knakat i både träd och på marken, så det har varit mycket gräs att ta hand om. Det är tydligt hur de bredbladiga växterna får övertag när det blir så fuktigt och frodigt – där det förra året var en rik blomning av fibblor m.fl. var det mest bara grönt i år. Många träd ser bra ut, och har svarat bra på lite hårdare beskärning (förra årets vårtorka var jobbig för träden). Dock har familjen frostfjäril tuggat i sig stora mängder blommor och blad i våras, vilket vi inte sett tidigare år (kanske pga bränningen? Den uteblev ju i år pga allt regn). De flesta träden har lyckats komma igen efteråt med bra tillväxt, även om det inte blir så mycket äpplen. Till nästa vår skulle vi rekommendera att någon har koll på frostfjärilarna i främst Tjörnedala, vi tror att det skulle behövas en vända med Turex (mikrobiologisk bakterie) där för att träden ska överleva.

I våras hade vi ännu en hantverksträff med Göteborgs universitet, och även denna gång blev det fullbokat och väldigt uppskattat. För oss är dessa forum enormt givande – att få träffa likasinnade, otroligt kunniga kollegor och nörda ner sig brutalt i äppelfrågor är superkul🙃! Våren innehöll även ett föredrag för Leaders styrelse samt ett antal ”Äppelsamtal”, där vi träffar äppelodlings-markägare och pratar om deras odling. Samtalen handlar oftast om hur de kan restaurera och beskära träden samt hur de kan sköta marken. Även om markägarna har vitt skilda kunskapsnivåer så är slutfrågan nästan alltid densamma – hur kan vi få lönsamhet i detta? En fråga vi själva funderar mycket på.

Efter många påtryckningar har vi nu gett upp kontakten med Länsstyrelsen för att diskutera betydelsen av äldre äppelodlingar och att i förlängningen hitta sätt att stötta markägarna. Vi tycker såklart att det är supertråkigt, eftersom frågan är så viktig – odlingarna påverkar upplevelsen av landskapet, utgör en mat/dryck-resurs och  är kulturmiljöer med potential att bli biologiska hotspots. Utan Länsstyrelsens (och kommunens) engagemang är det omöjligt att hitta sätt att ersätta engagerade markägare för deras jobb, eller höja kunskapsnivån runt våra gamla fruktodlingar generellt. I vår inventering har vi ju redan märkt ut de odlingar vi tycker är viktigast att bevara, så det skulle varit så himla kul att få prickskjuta med ett bidragserbjudande på de läckraste odlingarna. Så blir det tyvärr inte. 

Just nu håller vi på att ladda för slutspurten av hela äppelprojektet, vilket som sagt ska vara klart i november. Hösten kommer att innehålla en hel del skrivande och räknande, men vi har även ett tiotal Äppelsamtal kvar att göra. Idag skickade vi in första artikeln till tidskriften Pomologen, där vi berättar om våra erfarenheter och slutsatser av projektet. Det kommer att bli en artikelserie i fyra delar, så om du vill läsa men inte är medlem i Sveriges pomologiska sällskap så är det hög tid att bli det nu (men vi kommer såklart också publicera artiklarna på vår hemsida så småningom 😉)!

Någon gång i oktober kommer vi att kalla till avslutningsmöte med vår arbets- och referensgrupp där vi berättar om framgångsfaktorer, utmaningar och möjliga fortsättningsprojekt. Vi kommer att lyfta fram ett antal goda exempel för att inspirera fler till att ta hand om sin gamla fruktodling. För vi tycker fortfarande att det är lika fantastiskt att få uppleva och arbeta i dessa rent av magiska äppellundar. Det vill vi gärna att fler människor ska få göra ♥️

I bilagan finns lite bilder från året, kika gärna!

Vänligen Helena och Fabian (som flyttar till sin egna gamla äppellund i Arkelstorp efter vintern)

Levandelandskap.se

🌍🌳🍀🌲🌸🌷🌺🌱🌿🌳🌍

Dela: